Profily

Dana Drábová Marcela Fejtová Kateřina Sakařová
jaderná fyzička, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Vedoucí vývojového týmu, Počítač ovládaný pouhým okem staví a projektuje tunely od Islandu přes Londýn až po Hong Kong
Eva Jiřičná Lenka Lhotská Olga Štěpánková
Absolventka ČVUT, světoznámá architektka a designerka Vedoucí oddělení vědy, výzkumu a zahraničních styků Vedoucí skupiny přírodou inspirovaných technologií
Daniela Filipiová Senta Čermáková Lucia Hladná
absolventka ČVUT, bývalá ministryně zdravotnictví absolventka ČVUT, mezinárodní marketingová ředitelka Hewlett-Packard absolventka ČVUT, autorka domu pro 21. století




Novinky

Práce snů v šestadvaceti: Tři frčky a služební Boeing
8. 6. 2011   Poprvé letěl, když mu bylo patnáct a to na kluzáku. Dnes je mu šestadvacet a už pilotuje velké dopravní letadlo. Řeč je o Tomáši Petrmanovi, jednom z nejmladších dopravních pilotů v České republice.
Studentům záleží na tom, kde žijí. Navrhují chytrá řešení pro životní prostředí.
20. 3. 2011   Vítězové soutěže Chytrá řešení pro životní prostředí jsou Dong Nguyen Thanh a Hung Hoang Dieu z Vysoké školy chemicko-technologické a z Českého vysokého učení technického v Praze. Uspěli v konkurenci víc než stovky projektů s novou technologií k odstraňování arzénu ze znečištěné vody. Ocenění jim předali ministr životního prostředí Tomáš Chalupa a předseda Akademie věd Jiří Drahoš.
Pod taktovkou holek z ČVUT
25. 2. 2011   Sociologický ústav Akademie věd pořádá letos oficiálně první ročník tzv. mentoringu, který si klade za úkol představit holkám ze střední, jak se studuje na vysoké a co všechno to obnáší. V pilotním ročníku v roce 2009 probíhal projekt mezi studentkami z vybraných pražských gymnázií a z ČVUT.
Technomolky se hlásí o slovo
15. 2. 2011   Mohou se holky vyrovnat klukům? Jsou jejich schopnosti rovnocenné? Technomolky si myslí, že když pomineme fyzickou sílu, tak určitě ano. Na straně technicky zaměřených holek jsou i vědecké testy, které jejich názor podporují. Jak je tedy možné, že je zatím v nových technologiích tak málo holčičího zastoupení?
Miss Academia 2010
18. 12. 2010   MISS ACADEMIA ČR je soutěž pro všechny studentky vysokých a vyšších odborných škol, kterým je pod 26 let. Motto akce vypovídá za vše: „Miss, která má (s)mysl.“ Zkrátka se hledá dívka nejen krásná, ale i inteligentní.


Víš co je to jogurt?

Lezou ti krkem ty reklamy na různé jogurty a bacily, co furt běží v televizi. Už jen proto, že vlastně nepropagují jogurty.

Podle definice je jogurt výrobek z mléka, ve kterém po dobu 4 až 8 hodin při asi 40 stupních celsia rostly bakterie. Ty způsobují kysání, během kterého přemění cukr na kyselinu mléčnou. Jogurt sice patří mezi nejrozšířenější potraviny na světě, ale ne vše, co se jako jogurt tváří, skutečně jogurtem je. My tak do sebe pod vlivem nejrůznějších reklam cpeme produkty, které vůbec nepomáhají našemu tělu, ale naopak mu mohou uškodit!!!

Dnes si kupujeme jogurty, kterým se říká „jogurt s prodlouženou trvanlivostí“, ale věřit tomu nesmíme!!! Je to obyčejný a laciný trik, jak nás výrobci jogurtů chtějí napálit. V takovýchto „jogurtech“ totiž ve skutečnosti není dostatek bakterií a jogurt je tak vlastně neúčinný. Je to proto, že čím víc kultur jogurt obsahuje, tím rychleji se kazí. Pokud jíme „jogurt s prodlouženou trvanlivostí“, jíme konzervanty!!!

Pokud chceme být zdraví a odolní, měli bychom se zaměřit na skutečné jogurty. Například lékaři doporučují, aby se malým dětem podával přírodní jogurt, tedy kefír, bez jakýchkoliv přísad. A je to právě kefír, který je skutečně pravým jogurtem. Ale pozor! Kefír a jogurt není to samé, protože kefír nesmí obsahovat škrob pro zahuštění, ani zvýrazňovače chuti, barvy nebo konzervanty. Jogurt je tudíž jen nástroj, jak z nás vytáhnout více peněz. A při představě, že například z hruškového jogurtu se mi vyloženě zvedá kufr. Místo hrušek se do těchto jogurtů používají butylacetáty, které sice podle výrobců nejsou škodlivé, ale používají se i při výrobě nátěrových hmot, protože butylacetáty jsou rozpouštědla! A všechny ty maxivelké kousky ovoce v jogurtech s ovocem se sterilizují atomovým zářením!

Abychom tedy poznali pravý jogurt, musíme si pamatovat jen pár věcí: skutečný jogurt má trvanlivost ne delší, než týden a skladovat se může jen v ledničce při teplotě pod 8°C. A taky by se měl jogurt prodávat a tedy kupovat tam, kde se vyrobil. Dovezené jogurty jsou obvykle ty „s dlouhou trvanlivostí“. Takže – kefíru zdar:)))

Dotazy a připomínky pište na ilona.prausova@cvut.cz.