Profily

Marcela Fejtová Kateřina Sakařová Eva Jiřičná
Vedoucí vývojového týmu, Počítač ovládaný pouhým okem staví a projektuje tunely od Islandu přes Londýn až po Hong Kong Absolventka ČVUT, světoznámá architektka a designerka
Lenka Lhotská Olga Štěpánková Daniela Filipiová
Vedoucí oddělení vědy, výzkumu a zahraničních styků Vedoucí skupiny přírodou inspirovaných technologií absolventka ČVUT, bývalá ministryně zdravotnictví
Senta Čermáková Lucia Hladná Klára Štrausová
absolventka ČVUT, mezinárodní marketingová ředitelka Hewlett-Packard absolventka ČVUT, autorka domu pro 21. století absolventka ČVUT




Novinky

Práce snů v šestadvaceti: Tři frčky a služební Boeing
8. 6. 2011   Poprvé letěl, když mu bylo patnáct a to na kluzáku. Dnes je mu šestadvacet a už pilotuje velké dopravní letadlo. Řeč je o Tomáši Petrmanovi, jednom z nejmladších dopravních pilotů v České republice.
Studentům záleží na tom, kde žijí. Navrhují chytrá řešení pro životní prostředí.
20. 3. 2011   Vítězové soutěže Chytrá řešení pro životní prostředí jsou Dong Nguyen Thanh a Hung Hoang Dieu z Vysoké školy chemicko-technologické a z Českého vysokého učení technického v Praze. Uspěli v konkurenci víc než stovky projektů s novou technologií k odstraňování arzénu ze znečištěné vody. Ocenění jim předali ministr životního prostředí Tomáš Chalupa a předseda Akademie věd Jiří Drahoš.
Pod taktovkou holek z ČVUT
25. 2. 2011   Sociologický ústav Akademie věd pořádá letos oficiálně první ročník tzv. mentoringu, který si klade za úkol představit holkám ze střední, jak se studuje na vysoké a co všechno to obnáší. V pilotním ročníku v roce 2009 probíhal projekt mezi studentkami z vybraných pražských gymnázií a z ČVUT.
Technomolky se hlásí o slovo
15. 2. 2011   Mohou se holky vyrovnat klukům? Jsou jejich schopnosti rovnocenné? Technomolky si myslí, že když pomineme fyzickou sílu, tak určitě ano. Na straně technicky zaměřených holek jsou i vědecké testy, které jejich názor podporují. Jak je tedy možné, že je zatím v nových technologiích tak málo holčičího zastoupení?
Miss Academia 2010
18. 12. 2010   MISS ACADEMIA ČR je soutěž pro všechny studentky vysokých a vyšších odborných škol, kterým je pod 26 let. Motto akce vypovídá za vše: „Miss, která má (s)mysl.“ Zkrátka se hledá dívka nejen krásná, ale i inteligentní.


Když jíš čokoládu, hubneš!

Kdo by nechtěl zhubnout a přitom netrpět. Zapomeň na Bravíčko a další časopisy. Většinou v nich radí strašný nesmysly. Ukážu ti sedm největších mýtů časopiseckých diet!

1. Tuk způsobuje obezitu!

To je lež, jako věž. A kdo lže ten krade a patří na šibenici! Tuky jsou našemu tělu naopak prospěšné. Musí se ale dávat pozor na to, jaké množství a jaký druh do sebe vpravíme. Například živočišné tuky je lepší nejíst. Ale třeba tuky zastoupené v olivovém oleji, ořeších, semínkách a podobných surovinách jsou našemu tělu prospěšné. V jídelníčku by měly být zastoupený zhruba z třetiny.

2. Hubnu, když jím méně!

To je obecně rozšířený omyl. Hladovění vede k ukládání tuků do zásob. Menší příjem jídla také způsobuje ztrátu svaloviny, která je největším spalovačem tuků. Takže jíst! Ale jíst malé množství v menších dávkách. Třeba každé tři hodiny.

3. Z cukru dostanu cukrovku!

Jak ze kterých cukrů! Jednoduché cukry jsou sice energeticky bohaté, ale nejsou výživné. Obsahují je především sladkosti. Komplexní cukry, které najdeme třeba v obilovinách, jsou pro nás mnohem důležitější. Denně do těla musíme dostat alespoň 120 g sacharidů. Ale ne víc, než 200 g! To ale neznamená, že sním pytlíček bonbonů a mám hotovo. Takhle to nefunguje! Cukrovku totiž způsobují jednoduché cukry v kombinaci s tuky a nedostatkem pohybu.

4. Kečup škodí!

Není pravda! Kečup má vysokou koncentraci červeného barviva lykopenu, který chrání buňky v těle lépe, než ovoce. Je ale třeba vybírat kvalitní produkt. Bio kečup neobsahuje jediné éčko a je pro naše tělo ideální!

5. Čokoláda je nezdravá!

Správná čokoláda má více jak 50 % kakaa. Čím je obsah kakaa větší, tím lépe. Čokoláda by měla být pochoutkou, kterou jíme ve výjimečných situacích pro potěšení hořkých chuťových buněk, nikoliv celou tabulku na posezení.

6. Po „light“ produktu zhubnu!

Omyl! U těchto produktů je snížen obsah tuku, ale je v nich často víc cukru. Energetická hodnota zůstává stejná. A ty produkty, které obsahují nula cukru a tuku, tak ty jsou pro naše tělo pohromou!

7. Nesnídat znamená zhubnout!

Ne! Tělo bez snídaně nedosáhne správné teploty, která je u člověka 37 °C. Díky této teplotě tělo spaluje dostatečné množství tuků. Lidé, kteří nesnídají, nabírají na váze.

Dotazy a připomínky pište na ilona.prausova@cvut.cz.