Jak se staví strahovský sen rukama studentů ČVUT aneb návod, jak si labužit na 14m2

Neatraktivní stav kolejí Strahov jsou pověstné široko daleko. Tuhle skutečnost na druhou stranu vyvažuje řada výhod, kvůli kterým je Strahov stále plný studentů. Absolventi ČVUT pak se slozou v oku a notnou dávkou melancholie vzpomínají na svoje studentská léta.

Lenka Lipková s Jakubem Zoulou jsou studenty architektury na ČVUT a už od prváku bydlí na Strahově. K vyhodnocení plusů a mínusů jejich současného útočiště říkají: „Strahov sice úplně nesplňuje naše představy o studentském bydlení, má však úžasnou polohu téměř v centru města. Výhodou je také nepřetržitý tok informací, zejména co se týká školních záležitostí a materiálů. V létě se zde pořádají grilovací party pod širým nebem a v zimě lze posedět v jedné z místních hospod.“

Nechtělo se jim z tak přátelské atmosféry odcházet jinam, a tak se rozhodli změnit podmínky ubytování a předělali si pokoj na koleji podle svého gusta a s pomocí svých znalostí ze školy ☺

Jedna stěna dostala optimistickou zelenou barvu, ostatní bylo ponecháno bílé. Tato kombinace celý prostor opticky rozšířila. Zelenou barvou byla také natřena část výklenků. Na podlahu byl položen koberec v neutrální šedé, zbývající části koberce byly využity pro lišty na stěny a na příčky žebříku k patrové posteli. Zbylo i na výklenek ve zdi a na okenní parapet. Koberec byl posloužit částečné i jako akustické odhlučnění dveří. Ve zvolené barevné kombinaci bílá-šedá-zelená se rozhodli studenti ČVUT pokračovat. Šedou barvu získaly zárubně a dveře vestavěné skříně.

 

Patro na spaní bylo jediným řešením

Při budování nového pokoje se Lenka s Jakubem zaměřili především na vytvoření co největšího pracovního a úložného prostoru. Místnost o 14 metrech čtverečních ale moc řešení nenabízela. Jedinou možností tak bylo spaní na patře. Vznikla proto konstrukce vysoká 1,8 metru, aby se pod ní dalo pohodlně procházet. Dřevěné patro studenti umístili na šířku místnosti. Sloupky přišroubovali do zdi a na ně položili dřevěné nosné trámky. Pro bezpečné spaní na obě strany postele navlékli ocelová lanka do ocelových háčků.

Pod patro na spaní částečně umístili pracovní kout. Poličky a veškerý úložný prostor řešili pomocí OSB desek. Ty jsou na ocelových lankách zavěšené v několika řadách podél celé jedné stěny. V pokoji zbylo i místo na odpočinek. Do rohu pod okno se vešla rozkládací pohovka, která slouží také jako příležitostné spaní pro kamarády. Šatna s kuchyňským koutem jsou hned u vstupních dveří do pokoje. Pro uložení potravin a nádobí posloužila stará polička od rodičů a stará skříň, která byla nařezána na police vhodných rozměrů.

Doplňky v novém pokoji byly vyladěny také do šedé a bílé, doplnila je i černá. Svépomocí Lenka a Jakub vyrobili také stojací lampu. Je svařená z drátů a stínítko má z balicího papíru. Vedle lampy je nápad Jakuba - věšák na kabelky. Ten tvoří klasická tyč s háčky ze závěsného kuchyňského systému. Poslední vychytávkou v pokoji je televize, kterou můžou sledovat z postele. Na ni použili starý monitor od počítače a propojili ho se spodním počítačem na pracovním stole.

Modernizace pokoje trvala tři týdny a stála nás i s nábytkem 15 tisíc korun. “S proměnou jsme velmi spokojení a na strahovských kolejích se nám nyní bydlí skvěle,” pochvaluje si Lenka a Jakub z ČVUT.

Dotazy a připomínky pište na ilona.prausova@cvut.cz.